Waarom is regenwaterretentie en -infiltratie zo belangrijk en hoe helpt Aquabox hierbij?

met de Tags:

Ook in de bouwsector neemt het belang van regenwaterretentie en -infiltratie alleen maar toe. Het Aquabox-systeem voor regenwaterbeheer van Geoplast is modulair, duurzaam en geschikt voor grote volumes.

Waarom is regenwaterretentie en -infiltratie zo belangrijk en hoe helpt Aquabox hierbij?

De afgelopen jaren werden we ook in België voor het eerst geconfronteerd met zware overstromingen. Het belang van regenwaterretentie, -buffering en -infiltratie werd zo nogmaals duidelijk. Daarnaast is ook de vraag naar regenwaterrecuperatie de laatste jaren sterk toegenomen, zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovaties. 

Ook in de bouwsector is het nodig om vandaag en in de toekomst nauwkeurig aandacht te besteden aan regenwaterretentie- en infiltratie. Sinds 2016 moet elk op te richten gebouw, constructie of aan te leggen verharding groter dan 40 m² voldoen aan de normen van de hemelwaterverordening, ook als die constructie vrijgesteld is van stedenbouwkundige vergunningsplicht. De plaatsing van een infiltratievoorziening is verplicht als het perceel groter is dan 250 m². Het type infiltratievoorziening is vrij te kiezen op basis van de afwaterende oppervlakte, de gemiddelde hoogste grondwaterstand en de doorlatendheid van de bodem.

Uniconstruct adviseert u graag over regenwaterbeheer voor al uw bouwprojecten. Zo hebben we Aquabox van Geoplast in ons assortiment. We leggen in dit artikel uit hoe Aquabox precies werkt.

 


Aquabox is een ondergronds modulair systeem met een grote capaciteit om regenwater vast te houden, bufferen, infiltreren en hergebruiken.


Aquabox van Geoplast: een innovatief en veelzijdig ondergronds regenwaterbeheersysteem

 

Aquabox is een ondergronds systeem dat bestaat uit kunststof modules die regenwater opvangen. Het water wordt tijdelijk opgeslagen in de modules en dan geleidelijk afgevoerd naar de riolering. 

Op die manier verplaatst Aquabox de piekafvoer van regenwater naar een later tijdstip. Het resultaat? Minder kans op overstromingen en een efficiënte bescherming tegen wateroverlast.

Het Aquabox-systeem is daarnaast ook geschikt voor infiltratie van regenwater in de ondergrond. De modules worden in dat geval bekleed met geotextiel. Dat kan vooraf gebeuren, maar het geotextiel kan ook nog op de werf toegevoegd worden aan het modulaire systeem. Het opgevangen regenwater wordt dan geleidelijk geïnfiltreerd afhankelijk van de doorlatendheid van de bodem.

Ten slotte kan u er ook voor kiezen om een regenwatertank te gebruiken in combinatie met Aquabox. Die werkwijze wordt ook bij particuliere bouwprojecten vaak toegepast om aan waterrecuperatie te doen.

 


 

Kenmerken en voordelen van Aquabox voor aannemers en architecten

 

Naast voordelen op het vlak van milieu en normering zijn er ook heel wat gebruiksvoordelen van Aquabox.

Een van de grootste pluspunten is dat het een flexibel modulair systeem is dat u snel en eenvoudig kan monteren op de werf. De modules zijn relatief licht en ook stapelbaar, waardoor u bij het transport tot wel 88% ruimte bespaart. 

U kan bovendien zoveel modules combineren als u wilt om een Aquabox-systeem te maken op maat van uw beschikbare oppervlakte en bouwproject. En ook het waterdoorlatende geotextiel kan u achteraf eenvoudig toevoegen wanneer nodig. 

Een ander belangrijk voordeel is de grote opslagcapaciteit van het systeem. Aquabox kan namelijk tot drie keer meer water opslaan dan alternatieven zoals grindstroken of geperforeerde buizen.

Ten slotte kan u het waterbeheersysteem ook eenvoudig bereiken voor reiniging en onderhoud. Niet onbelangrijk voor een toekomstbestendige oplossing!

 

 

Aquabox is een duurzame oplossing voor uw bouwproject én het milieu. 

 

Dankzij de modulariteit, flexibiliteit en grote opslagcapaciteit is Aquabox geschikt voor de meest uiteenlopende projecten, van regenwaterinfiltratie voor landbouwoppervlakten en irrigatie van openbare parken tot regenwaterretentie en -afvoer in industriële en stedelijke gebieden.

 

Kenmerken en specificaties

 

  • Afmetingen van een module: 75 cm breed, 80 cm hoog
  • Kleur: zwart
  • Materiaal: gerecycleerd polypropyleen
  • Gewicht van een module: 20,46 kg 
  • Nettovolume van een module: 432 liter
  • Geproduceerd in Italië
  • 96% waterretentiecapaciteit
  • SLW 60 laadvermogen

 

 

Image

Meer weten en bestellen

Contacteer ons gerust vrijblijvend voor meer informatie over het Aquabox-systeem van Geoplast of een van onze andere oplossingen voor regenwaterinfiltratie en -retentie.